Terug naar overzicht
09 nov

Nieuws

Mantelzorg & het nieuwe kabinet

Verkiezingen

Het recente aanvullende Nationaal Mantelzorgonderzoek, een samenwerking tussen Senior Service, Hello 24/7 en het lectoraat Relationele Zorg van de Haagse Hogeschool, schijnt een nieuw licht op de standpunten en ervaringen van mantelzorgers in de aanloop naar de verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet.

De belangrijkste resultaten:

  • Beleving van overheidssteun: Het onderzoek onthult een grote behoefte aan betere ondersteuning, met 27.26% van de mantelzorgers die hun ervaringen met overheidssteun als negatief bestempelen en nog eens 9.32% als zeer negatief.
  • Politieke aandacht voor mantelzorg: 71.96% van de deelnemers vindt dat mantelzorg niet voldoende aandacht krijgt in de verkiezingsprogramma's van politieke partijen.
  • Prioriteiten voor het kabinet: Respondenten geven duidelijk aan waar het nieuwe kabinet zich op moet richten als het gaat om mantelzorg: 32.1% vraagt om betere financiële ondersteuning en 20.44% wenst verbeterde toegang tot informatie en middelen.
  • Mantelzorg en verkiezingskeuze: Het standpunt van een politieke partij over mantelzorg en ouderenzorg beïnvloedt de keuze van 31.05% van de mantelzorgers bij verkiezingen aanzienlijk. Met zo’n 5 miljoen mantelzorgers in Nederland, is dit een grote groep kiezers.

Nu, meer dan ooit, moeten de resultaten van dit onderzoek leiden tot actie. De cijfers spreken voor zich en benadrukken de noodzaak voor een transformatie in de manier waarop we mantelzorg in onze samenleving waarderen en ondersteunen. Vandaar dat wij een open brief sturen aan alle lijsttrekkers in Nederland,  om de urgentie van de situatie te benadrukken en om concrete stappen voor te stellen die onmiddellijk genomen moeten worden.